Я не вернусь (2014)

Ања, штићеница дома за децу, као најбоља ученица школе уписује факултет и по завршетку студија постаје асистент код професора с којим се упушта у авантуру. Игром случаја, на правди бога, бива оптужена за поседовање дроге, али успева да умакне смотаном полицајцу. Пошто нема куд, служи се лукавством како би опет отишла у неки дом, лажно се представљајући. Тамо упознаје Кристину, малу, темпераментну девојчицу коју већина деце малтретира. Њих две одлазе из дома и крећу према Казахстану где живи Кристинина баба.

То је дакле, опис ове драме, која, онако, типично руски, има много црнила у себи. Слојеви са маргине друштва оличени у животу деце без родитеља, платонско тражење очинске фигуре и чежња за животом у породици, као исконска потреба човека, трагање за љубављу и пажњом. То би биле неке кључне теме којима се овај филм бави. Генерално сам прилично задовољан, али нису ми се допала нека решења, пре свега превише честа свађа Ање и Кристине, те Ањини константни покушаји да је се отараси, иако у суштини, она то не жели. Јасно је да су те ситуације последица живота у чаури који је Ања водила, живота без иког свог, без родитељске љубави, који је од ње направио прилично емоционално осакаћену особу која у себи још није открила могућност да неког истински воли и да неко зависи од њене љубави. Мислим да се још ефектнија порука могла послати са мањим бројем сцена трзавица између две девојке.

Лик професора је битан за филм. Он је Ањин љубавник, очинска фигура коју никад није имала. Такође, он је симбол егоизма и Ањин антипод. Професор има и љубавницу и породицу и леп посао. Ања нема ништа.

И, тако, мука за муком напада ове несрећнице, на путу за Чемолган, а онда долази крај. Крај, трагичан и симболичан. Црн. Нема наде. Тачка.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s