Die Wand (2012)

Један из категорије мојих филмова.
Жена одлази на викендицу смештену у прелепом алпском крајолику. У једном моменту схвата да се око ње, на путу који води у цивилизацију налази неки невидљиви зид, па, она остаје заробљена.

Са њеним боравком на планини, ближе се упознајемо кроз дневник који води о својим активностима и размишљањима. Друштво јој праве пас, мачка и крава. Цео филм је симболика, али остаје нејасно шта је то младу, и за аустријске прилике атрактивну жену :), натерало да се зароби у планини. Шта је то узроковало њено бекство од људи и затварање у саму себе, које неминовно води у лудило? Зашто је формирала тај зид и њиме се оградила од цивилизације? Ове одговоре не сазнајемо у току филма, што можда није ни лоше, али сам ипак утиска да нам је режисер требао дати неки наговештај. Овако, остаје нам широк дијапазон сумњи. Сценарио је врло солидан. Има ту доброг материјала и филозофских натукница о постојању, бивству, људима, животу.

Крајолици у којима је филм сниман су толико дивни, да у контексту филма постају злокобно лепи.

Свету фали више оваквих филмова који се баве унутрашњим питањима, ентеријером људског постојања, психом као феноменом који још није до краја истражен, нити ће икада бити. Тај неистражени простор даје огромне могућности за креативне уметнике.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s