Поверљиво из Шида

Пре неколико дана, сплетом околности нашао сам се у нођном возу који саобраћа на релацији Љубљана-Загреб-Београд. Поред мене, у купеу, седео је млади брачни пар и њихова трогодишња ћерка.

Када смо, у раним јутарњим часовима, прешли хрватско-српску границу и обрели се у Шиду, нашу пажњу привукла је бука које је допирала са железничког стајалишта. Група од 40-ак миграната, стајала је иза импровизованог улаза на пероне и покушавала да се пробије до воза. Са друге стране, стајао је средовечни кондуктер, који је упорно тражио од ,,путника“ да покажу возне карте како би их пустио у воз. Међутим, само неколико намерника је имало карте, па је кондуктер у воз и пустио само њих. Остали су постајали све агресивији у својим настојањима да се домогну воза, све док кондуктер није одлучно почео да затвара капију, виче и одгурује оне који су били најближи уласку на пероне.

Брачни пар је врло нервозно пратио развој ситуације. Били су напети, иако су желели да то прикрију.

Кондуктер је на крају упутио неколико псовки и ипак успео да савлада гомилу. Ужурбаним кораком је кренуо ка возу и дао сигнал за полазак. Док се кретао ка возу, маса му је добацивала нешто на свом, нама неразумљивом,језику. Чинило ми се ипак, да је то била мешавина подсмеха и претњи.

Брачни пар је видно одахнуо. Осетило се огромно олакшање.

Када је кондуктер дошао до нашег купеа, нисам могао одолети да му не поставим питање, како је могуће да се он, потпуно сам, обрачунава са бесном руљом. Значајно ме је погледао, још задихан од претходног обрачуна и рекао:

-Свако вече је овако. Немам никакву заштиту полиције, а нико од колега нема ни воље ни петље да им се одупре. Него, буди фрајер па им изађи на црту. Оседео сам за ове две године-

Са неверицом сам гледао у његову белу косу, и негодујући одмахивао главом, а он је наставио: -Ја сам се заклео, да у мојој смени, без карте, нико неће улазити по било коју цену. Уђу у воз и нико им ништа не може. Могу да раде шта год хоће. Ево, овде је и дете у купеу.-

Прегледао је карте и наставио даље…

Дакле, ми и наша Србија, дошли смо у фазу да између евентуалног злочина и нас, не стоји држава као симбол моћи и заштите својих грађана, не стоји полиција као њен истурени апарат силе или нека друга институција наше несрећне државе. Не, на нашем бранику стоји само један стари, усамљени, седи кондуктер.

А, сећам се, не тако давно, сваки навијач који је желео да уђе у воз, а није имао карту, немилосрдно је одстрањиван, муњевитом реакцијом наше полиције.

Када сам пар дана касније, размишљао о том шидском, прохладном, јануарском јутру, увидео сам да сцена којој сам сведочио, представља симболичну сцену продужене смрти, не само наше државе, него и смрти целокупне Европе. У овом случају, Европа је оличена у том седом, старом, усамљеном кондуктеру који се журно кретао ка возу, наспрам младих и самоуверених дошљака, који, као да су му својим повицима поручивали: У овај воз можда нисмо ушли, али ускоро ћемо ми бити локомотива.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s